België maakt digitale sprong:

Elektronische facturatie verplicht vanaf 2026.

België maakt digitale sprong, en U Moet Mee!

In een historische beslissing bereikte Minister van Financiën Vincent Van Peteghem op 29 september 2023 een akkoord in de ministerraad: 

Digitale facturatie wordt verplicht tussen bedrijven vanaf 1 januari 2026. Terwijl deze verplichting momenteel al geldt voor facturen naar overheidsinstanties, markeert deze nieuwe maatregel een algemene verandering in het Belgische zakelijke landschap. In tegenstelling tot eerdere gefaseerde invoeringen, introduceert de federale regering nu een universele verplichting.

Waarom wordt elektronische facturatie verplicht? Elektronische facturatie biedt tal van voordelen, waaronder automatisering van processen voor tijdwinst en administratieve vereenvoudiging. Voor de overheid is het ook een effectief middel in de strijd tegen btw-fraude, zoals vastgelegd in het regeerakkoord.

Om de overgang naar digitale facturatie te faciliteren, heeft de federale overheid gekozen voor het Europese PEPPOL-netwerk. Dit internationale standaardnetwerk maakt eenvoudige, snelle en veilige uitwisseling van elektronische facturen mogelijk tussen overheden, bedrijven en andere organisaties. Ondernemingen kunnen zich via een éénmalige registratie bij een PEPPOL-access point aansluiten op dit netwerk.  

 Het recent goedgekeurde voorontwerp van de wet, voorgesteld door Minister Van Peteghem, vormt de basis van deze ingrijpende verandering.                       Ontdek in dit artikel hoe deze cruciale stappen de toekomst van zakelijke transacties in België zullen beïnvloeden.


Wat wijzigt er? En hoe kan u zich voorbereiden?


De algemene inwerkingtreding is nu vastgesteld op 1 januari 2026, en er wordt geen gefaseerde invoering gehanteerd. Bedrijven moeten gestructureerde elektronische facturen (GEF’s) gebruiken via het Peppol-netwerk, waarbij het Peppol-BIS-formaat de standaard is.

Hoewel de verplichting pas in 2026 van kracht wordt, is het raadzaam om nu al voorbereidingen te treffen. Bij Varoconsult  staan we klaar om u te ondersteunen, of u nu aan het begin staat van de overweging van digitale facturatie of al verder gevorderd bent in het proces.

"Als Odoo Partner werken we bij Varoconsult nauw samen met Odoo, en vanaf versie 17 zijn ze officieel een Peppol Access Point."

Odoo is een zakelijk softwareplatform dat een breed scala aan bedrijfsprocessen ondersteunt, waaronder boekhouding, voorraadbeheer, CRM en meer.       Omdat zij nu ook een Peppol Access Point zijn bieden zij een dienst aan die bedrijven verbindt met het Peppol-netwerk, waardoor ze elektronische documenten, zoals facturen, gemakkelijk kunnen uitwisselen met andere bedrijven en overheidsinstanties.

Hierdoor kunnen Odoo-gebruikers profiteren van de standaardisatie en efficiëntie van elektronische facturatie, zoals vereist bij de verplichte digitale facturatie in België vanaf 2026. Het gebruik van Odoo als Peppol Access Point maakt het voor bedrijven eenvoudiger om te voldoen aan de nieuwe regelgeving en moeiteloos elektronisch te factureren met andere entiteiten binnen het Peppol-netwerk.

Misschien vraag je je nu af, wat deze dienst gaat kosten? Dat is nog het mooiste, Odoo biedt deze service 100% gratis aan als extra bij je Odoo-abonnement."       En vanaf 1 januari 2024 (Aanslagjaar 2025) geniet je in België al van een uitzonderlijke kostenaftrek van maar liefst 120% voor kosten gemaakt rond e-facturatie en het PEPPOL-netwerk. En dat voor zowel software als advies kosten.

Aangezien Peppol bij Odoo inbegrepen zit, zal dit vanaf V17 bij ons ook standaard in ons pakket aanwezig zijn!                                                                                                    Voor onze huidige klanten betekent dit dat we de upgrades van jullie databases uiterlijk mid 2025 moeten starten, zodat iedereen zeker in V17 is tegen 2026!"

Bent u nu geïnteresseerd in Odoo dan staan we klaar om u te begeleiden in deze transitie. Wij zijn zeker dat Odoo uw bedrijf naar een volgend niveau kan tillen, en met huidige kostenaftrek is er geen beter moment om deze investering te overwegen. Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op, en we helpen je met plezier verder. 

Peppol                         Meer weten